Δυναμική είσοδος του Βιετνάμ στα containerships με επενδύσεις $1,5 δισ.

Δυναμική είσοδος του Βιετνάμ στα containerships με επενδύσεις $1,5 δισ.

94
Δυναμική είσοδος του Βιετνάμ στα containerships με επενδύσεις $1,5 δισ.

Το Βιετνάμ εισέρχεται δυναμικά στον χάρτη της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς σχεδιάζει την ανάπτυξη του κρατικού στόλου containerships εν μέσω πολύ υψηλού κόστους θαλάσσιας μεταφοράς και σημαντικών ανισορροπιών στα logistics.

H Vietnam Logistics Business Association αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων εντός Ασίας σε πρώτη φάση. Το εν λόγω εγχείρημα θα επεκταθεί και σε διεθνείς γραμμές, με την υποστήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων. Η εν λόγω στρατηγική της Ένωσης έρχεται σε συμφωνία με τους στόχους της κυβέρνησης του Βιετνάμ για την ανάπτυξη της χώρας έως το 2045. Ο κρατικός στόλος containerships θα περιορίσει τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται από το Βιετνάμ για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, θα μειώσει την «εξάρτηση» της χώρας από liner εταιρείες άλλων κρατών, όπως επίσης και την έκθεσή του σε άνευ προηγουμένου αυξήσεις των ναύλων, υπογραμμίζουν αξιωματούχοι στο Ανόι.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα της Ασίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 90% του εμπορίου της πραγματοποιείται διά θαλάσσης, ενώ ο στόλος της κατέχει ένα μερίδιο αγοράς μόλις 7%. Το Βιετνάμ διαθέτει δέκα ναυτιλιακές εταιρείες διαχείρισης 48 containerships, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 39.500 TEUs. Από τα 48 πλοία, τα 13 είναι άνω των 25 ετών και 15 από αυτά διαθέτουν μεταφορική ικανότητα μεταξύ 300 και 600 TEUs, εκτελώντας εσωτερικούς πλόες. Μόλις 14 από αυτά διαθέτουν μεταφορική ικανότητα μεταξύ 1.000 και 1.800 TEUs και μπορούν να επιχειρούν σε ενδοασιατικά routes. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι η ανάπτυξη του στόλου του Βιετνάμ αποτελεί μεγάλο στοίχημα και συνάμα ύψιστη προτεραιότητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του φιλόδοξου σχεδίου θα διαρκέσει τρία με πέντε χρόνια και περιλαμβάνει επενδύσεις $1,5 δισ., με το $1 δισ. να προορίζεται για την απόκτηση containerships.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.