Πράσινο υδρογόνο: Μια ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού στον ορίζοντα

Πράσινο υδρογόνο: Μια ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού στον ορίζοντα

161
Πράσινο υδρογόνο: Μια ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού στον ορίζοντα

Η νορβηγική εταιρεία Gen2 Energy AS υπέγραψε σύμβαση με τη Sirius Design & Integration AS για τον σχεδιασμό δύο εξειδικευμένων πλοίων μεταφοράς συμπιεσμένου υδρογόνου σε containers.

Τα μήκους 190 μ. πλοία της Gen2 Energy AS θα διαθέτουν χωρητικότητα πεντακοσίων 40-foot containers, ενώ θα μπορούν να καταναλώνουν και καύσιμο υδρογόνο για την πρόωσή τους, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Η Gen2 Energy αναπτύσσει αυτή την περίοδο μια μεγάλης κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου στο Mosjøen της Νορβηγίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του πλάνου της για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη διαχείριση μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας που θα αφορά το πράσινο υδρογόνο. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή αρκετών μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Νορβηγία και στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και ενός δικτύου διανομής που θα εξασφαλίζει την ασφαλή και αξιόπιστη παράδοση του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου στους πελάτες της.

Ως εκ τούτου, η Gen2 Energy αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη των εν λόγω πλοίων, καθώς, αν και η θαλάσσια μεταφορά συμπιεσμένου υδρογόνου αποτελεί έναν αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διανομής, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα εγκεκριμένα πλοία για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων (>100) containers συμπιεσμένου υδρογόνου.

Μέσω της συνεργασίας της με τη Sirius D&I, η Gen2 Energy στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου, τα οποία θα μπορούν να καταναλώνουν καύσιμα μηδενικών εκπομπών και θα προσφέρουν αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς συμπιεσμένου υδρογόνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.