«Πράσινες» βλέψεις για τους επενδυτικούς κολοσσούς

«Πράσινες» βλέψεις για τους επενδυτικούς κολοσσούς

99
«Πράσινες» βλέψεις για τους επενδυτικούς κολοσσούς

Οι αυξανόμενες πολιτικές και μη πιέσεις με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να φέρνουν αλλαγές και στις επενδυτικές βλέψεις. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του Reuters, ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock ανακοίνωσε ότι, έως το 2030, το 75% του χαρτοφυλακίου αναμένεται να αποτελείται από περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με εταιρείες και οργανισμούς που έχουν στόχο την ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050.

Η θέσπιση περιβαλλοντικών στόχων για το 2030 συνιστά μέρος της στρατηγικής των μελών του Net Zero Asset Managers Initiative, όπου η BlackRock, της οποίας το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους $9,6 τρισ., εισήλθε τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της BlackRock δεν αποτελεί δέσμευση. Άλλωστε, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους πελάτες της και τον ρυθμό απανθρακοποίησης της οικονομίας. Από την άλλη, ίσως ο επενδυτικός κολοσσός να είναι σε θέση να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.

Σε περίπτωση που η BlackRock δεσμευτεί στις προαναφερθείσες βλέψεις αναφορικά με το χαρτοφυλάκιό της, περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν θέσει στόχους ανθρακικής ουδετερότητας με ορίζοντα μεγαλύτερο του 2050, θα βρεθούν «παραγκωνισμένα» στο ένα τέταρτο του χαρτοφυλακίου της.

Φωτό: Justin Lane/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.