Ο ΟPEC+ παρεκκλίνει από το πλάνο παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟPEC+ παρεκκλίνει από το πλάνο παραγωγής πετρελαίου

106
Ο ΟPEC+ παρεκκλίνει από το πλάνο παραγωγής πετρελαίου

Κατά 50.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα αυξήθηκε η παραγωγή των χωρών- μελών του OPEC+ τον Μάρτιο, με τη συνολική παραγωγή να ανέρχεται σε 38,05 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του πλάνου σταδιακής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου του OPEC+, η παραγωγή αναμένεται να αυξάνεται κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, ο εν λόγω στόχος δεν έχει επιτευχθεί αρκετούς μήνες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS, επικαλούμενο έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η Σαουδική Αραβία πέτυχε αύξηση της παραγωγής της από τα 10,23 εκατ. βαρέλια/ημέρα στα 10,28 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Μάρτιο. Αντιθέτως, η παραγωγή της Ρωσίας κατέγραψε πτώση, καθώς διαμορφώθηκε τα 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Μάρτιο έναντι 10,05 εκατ. τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι η μικρότερη, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, παραγωγή της Ρωσίας και του Καζακστάν τον Μάρτιο του 2022 αντιστάθμισε την ανοδική πορεία λοιπών πετρελαϊκών παραγωγικών χωρών του OPEC.

Παράλληλα, πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο OPEC δεν θα αξιοποιεί πλέον δεδομένα του ΙΕΑ. Οδηγός του Οργανισμού στην εν λόγω απόφαση θεωρείται η Σαουδική Αραβία, εν μέσω μιας περιόδου τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Από την άλλη, πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω κίνηση δεν είχε πολιτικό τόνο, αλλά συνιστά απόρροια κάποιων εκτιμήσεων του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου, τις οποίες ο OPEC θεώρησε «διογκωμένες», όπως εκείνη της επίδρασης της απουσίας της Ρωσίας από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Φωτό: Ben Wicks/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.