FSRUs: Η Ελλάδα «θωρακίζεται» ενεργειακά

FSRUs: Η Ελλάδα «θωρακίζεται» ενεργειακά

279
FSRUs: Η Ελλάδα «θωρακίζεται» ενεργειακά
Φωτό αρχείου

Η Elpedison κατέθεσε τη Δευτέρα 11 Απριλίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Το νέο έργο, «Thessaloniki FSRU», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοικτά της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να λειτουργεί εντός του 2025.

Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέει το FSRU με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θεσσαλονίκη (μία υφιστάμενη και μία υπό σχεδιασμό), καθώς και με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς του ΕΣΦΑ στην περιοχή.

Η κατασκευή του «Thessaloniki FSRU» θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα επιτρέψει διευρυμένη πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Παράλληλα, θα αποτελέσει σημείο εφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία του FSRU θα προσδώσει στην Elpedison μεγαλύτερη ευελιξία στη δραστηριότητα εισαγωγής και διαχείρισης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής. Αποτελεί μέσο για αύξηση των δυνατοτήτων εμπορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και για βελτιστοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει την αποδοτικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω αξιοποίησης ευκαιριών στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας στη διαχείριση φορτίων και στη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης LNG, συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου και, εν τέλει, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Την ίδια ώρα, στο τέλος του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την εγκατάσταση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021.

Θα προηγηθεί, όπως είπε, το τελικό market test για το έργο ενώ η πρώτη μη δεσμευτική φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές του έτους.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον εφοδιασμό του διυλιστηρίου ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι οι προμήθειες ρωσικού αργού αντιπροσώπευαν πέρυσι ποσοστό 5,8 % του συνόλου και αντικαταστάθηκαν πριν την εισβολή από άλλες πηγές.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών συνεχίζεται η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων ισχύος 84 μεγαβάτ που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 ενώ εξετάζονται νέες ευκαιρίες είτε από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αδειών που διαθέτει ο όμιλος είτε σε νέα projects.

Ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε εξάλλου ότι προχωρά η ανάπτυξη της μονάδας φυσικού αερίου που κατασκευάζεται από κοινού με την ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.