Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Νότια Αφρική – Κλειστό το λιμάνι Durban

Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Νότια Αφρική – Κλειστό το λιμάνι Durban

188
Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Νότια Αφρική – Κλειστό το λιμάνι Durban

Σε πάνω από 300 άτομα ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των θανάτων από τις πλημμύρες στην επαρχία KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής.

Οι τοπικές αρχές ζητούν από την πολιτεία η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς σε μόλις μία ημέρα έπεσε όση βροχή πέφτει σε διάστημα πολλών μηνών. Αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής κάνουν λόγο για τις χειρότερες βροχοπτώσεις στην ιστορία της χώρας.

Οι σκηνές βιβλικής καταστροφής είναι εμφανείς στην ευρύτερη περιοχή, με το λιμάνι του Durban να μη μένει ανεπηρέαστο, ενώ όλες οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί από τη Δευτέρα 11 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, με ανακοίνωσή της, η Maersk ενημερώνει ότι η πρόσβαση στο νοτιοαφρικανικό λιμάνι είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο των περίκλειστων γειτόνων της Νότιας Αφρικής: Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε και Ζάμπια.

Η Transnet, η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι Durban, ανακοίνωσε ότι τα λιμάνια στο Richards Bay, όπως επίσης και ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές στην επαρχία KwaZulu-Natal, λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα.

25568994

Η νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κακοκαιρίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτές τις καιρικές συνθήκες εντονότερες, προβλέποντας μάλιστα ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες. Ο βόρειος γείτονας της Νότιας Αφρικής, η Μοζαμβίκη, έχει πληγεί από μια σειρά από καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του περασμένου μήνα, που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ ακόμη από το να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι απολύτως καταστροφικό. Μπορείτε να φανταστείτε το κόστος στη ζωή των ανθρώπων. Δρόμοι, λιμάνια… Είναι τεράστιο», δήλωσε στο Reuters η Μελίσα Φούριε, επίτροπος στην Προεδρική Επιτροπή Κλίματος και επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Δικαιωμάτων.

Φωτό: STR/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.