Bulk carriers: Οι συνθήκες που φέρνουν αισιοδοξία

Bulk carriers: Οι συνθήκες που φέρνουν αισιοδοξία

313
Bulk carriers: Οι συνθήκες που φέρνουν αισιοδοξία

H ναυλαγορά των πλοίων που μεταφέρουν δευτερεύοντα ξηρά φορτία παρουσιάστηκε ισχυρότερη το α΄ τρίμηνο φέτος έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών προσφοράς και ζήτησης, σημειώνει στην τριμηνιαία ανασκόπηση της αγοράς η Pacific Basin.

Συγκεκριμένα, οι ναύλοι των Handysizes και των Supramaxes το α΄ τρίμηνο κατά μέσο όρο άγγιξαν τα $20.550/ημέρα και $23.900/ημέρα, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 47% και 51% αντίστοιχα. Στην εν λόγω ανασκόπηση τονίζεται ότι τα θετικά fundamentals προσφοράς και ζήτησης παρέχουν στήριξη στη ναυλαγορά, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι μειωμένες εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Η Pacific Basin υπογραμμίζει ότι οι απολεσθείσες εξαγωγές θα αντικατασταθούν από άλλους παραγωγούς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, καθώς οι υψηλότερες τιμές θα δώσουν κίνητρο στους καλλιεργητές για αύξηση της παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει ώθηση στα τονομίλια. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές σιτηρών από τη Νότια Αμερική κορυφώνονται, οι συγκεκριμένες ροές θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση το β΄ τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η Pacific Basin αναμένει ότι η κινεζική παραγωγή χάλυβα φέτος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021, ενώ οι ροές άνθρακα προς την Ευρώπη θα αυξηθούν παρέχοντας στήριξη στα μεγαλύτερα bulkers.

Στο μέτωπο της προσφοράς, οι νέες παραγγελίες, ιδιαίτερα για Handysizes και Supramaxes, θα παραμείνουν περιορισμένες κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επιφέρουν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί. Θετικό επίσης για την προσφορά είναι το γεγονός ότι τα ναυπηγεία έχουν κατακλυστεί από παραγγελίες άλλων τύπων πλοίων και είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος μόλις 36 bulkers χωρητικότητας 2,8 εκατ. dwt έχουν παραγγελθεί, καταγράφοντας μείωση 70% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση του στόλου των Handysizes και Supramaxes εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 2,4% το 2022, ενώ συνολικά ο στόλος των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,6%.

Φωτό: Dayamay/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.