Οι ναύλοι των tankers σε επιμένουσα άνοδο

Οι ναύλοι των tankers σε επιμένουσα άνοδο

455
Οι ναύλοι των tankers σε επιμένουσα άνοδο

Θετικά εμφανίζονται τα σημάδια στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, με το παρόν momentum να φιλοδοξεί να θέσει τέλος στους μήνες παρατεταμένης νωχελικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η πορεία των ναύλων την εβδομάδα 4 έως 8 Απριλίου έφερε χαμόγελα στην αγορά, καθώς κατεγράφη σημαντική άνοδος σε πληθώρα routes.

Ειδικότερα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη διαδραματίζουν τα Suezmaxes και τα Aframaxes. Το TCE των Suezmax πλοίων κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 109,3% και διαμορφώθηκε $108.143/ημέρα, με βελτιώσεις να σημειώνονται σε κύρια routes, όπως W. Africa-UK Continent και MEG-MED. Μάλιστα, τα κέρδη από τη Μέση Ανατολή στη Μεσόγειο κατέγραψαν άνοδο 118,2% και διαμορφώθηκαν στα $2.218/ημέρα, αφήνοντας στο παρελθόν τα μέχρι πρότινος αρνητικά πρόσημά τους.

Το TCE των Aframaxes κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 56% και διαμορφώθηκε στα $86.278/ημέρα. Όσον αφορά επιμέρους routes, σημαντική άνοδος των ημερήσιων κερδών σημειώθηκε και στα routes North Sea-Continent (56%), Carib. Sea-US Gulf (45,7%).

Παράλληλα, ανοδική πορεία κατεγράφη και στη ναυλαγορά των VLCCs. Τα δεξαμενόπλοια μεγάλου μεγέθους έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα αρνητικά επίπεδα κερδών που σημειώνουν: τα κέρδη στο route W. Africa-China σημείωσαν άνοδο 477,1% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα $18.110/ημέρα. Σε γενικότερο πλαίσιο, το TCE των VLCCs σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 84,6% και διαμορφώθηκε στα -$2.889/ημέρα.

Πηγή: Allied Shipping Research Market Report/Xclusiv Shipbrokers Market Report

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.