Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων σε ρότα ανόδου

Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων σε ρότα ανόδου

147
Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων σε ρότα ανόδου

Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων κινούνται ανοδικά, απόρροια μεταξύ άλλων του θετικού outlook που επικρατεί στην αγορά των tankers. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης εβδομαδιαίας έκθεσης της ναυλομεσιτικής εταιρείας Xclusiv, οι αξίες των δεξαμενόπλοιων τον Απρίλιο του 2022 έχουν καταγράψει καθολική άνοδο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα, οι αξίες των dirty tankers έχουν διαμορφωθεί και σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου του 2022. Οι υψηλότερες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές καταγράφονται για τα Suezmaxes (εύρος 10-11%) και τα Aframaxes (εύρος 16-28%) ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παράλληλα, εβδομαδιαία έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied Shipping Research εξετάζει ενδελεχώς τις μεταβολές στις αξίες των δεξαμενόπλοιων ηλικίας πέντε ετών. Οι μικρότερες μεταβολές έχουν καταγραφεί στα VLCCs, ενώ οι σημαντικότερες για τα Aframaxes και τα MR tankers. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, οι αξίες των Aframaxes και των MR tankers ηλικίας πέντε ετών έχουν καταγράψει άνοδο 2% και 7% αντίστοιχα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, οι ποσοστιαίες μεταβολές είναι ίσες με 22% και 16% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη VesselsValue, εντός του Μαρτίου του 2022 η αξία των VLCCs ηλικίας 10 ετών κατέγραψε άνοδο 10%. Την ίδια ώρα, η αξία των VLCCs ηλικίας 15 ετών σημείωσε άνοδο 12%. Όπως σημειώνει η VesselsValue, το επενδυτικό ενδιαφέρον στη second-hand αγορά των δεξαμενόπλοιων τον Μάρτιο περιστράφηκε και γύρω από τα VLCCs, με εννέα VLCCs ηλικίας 10-20 ετών να αλλάζουν ιδιοκτήτες.

Πηγή: Xclusiv/Allied Shipping Research/VesselsValue

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.