Ρεκόρ στις παραγγελίες πλοίων εναλλακτικών καυσίμων

Ρεκόρ στις παραγγελίες πλοίων εναλλακτικών καυσίμων

171
Ρεκόρ στις παραγγελίες πλοίων εναλλακτικών καυσίμων

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και εντός του 2022 οι παραγγελίες πλοίων καύσης εναλλακτικών καυσίμων προς τη μείωση των εκπομπών τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, το α’ τρίμηνο του 2022 κατεγράφη ρεκόρ, καθώς το 61% του συνόλου των παραγγελιών, σε όρους τονάζ, αφορούσε πλοία που δύνανται να καταναλώσουν εναλλακτικά καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη και αν από αυτά αφαιρέσουμε τα LNGCs, που είθισται να έχουν αυτή τη δυνατότητα, το 48% των παραγγελιών, σε όρους τονάζ, αφορούσε πλοία με τη δυνατότητα κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων, το οποίο επίσης συνιστά ρεκόρ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Clarksons, το 57% των παραγγελιών σε όρους τονάζ το α’ τρίμηνο αφορούσε πλοία κατανάλωσης LNG (101 πλοία χωρητικότητας 9,3 εκατ. GT), ενώ το 3,4% πλοία κατανάλωσης μεθανόλης (τέσσερα πλοία χωρητικότητας 0,6 εκατ. GT).

Παράλληλα, η υιοθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία συνεχίζει να γίνεται ολοένα εντονότερο. Σήμερα, το 4,5% του στόλου σε όρους τονάζ έχει τη δυνατότητα να καταναλώσει εναλλακτικά καύσιμα. Την ίδια ώρα, το 38% των υπό παραγγελία πλοίων θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν εναλλακτικά καύσιμα.

Φωτό: Wo Hong/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.