Πετρελαϊκό project $12 δισ. με τις… ευλογίες του Καναδά

Πετρελαϊκό project $12 δισ. με τις… ευλογίες του Καναδά

136
Πετρελαϊκό project $12 δισ. με τις… ευλογίες του Καναδά

Νέο πετρελαϊκό project του κολοσσού ενέργειας Equinor έλαβε την έγκριση της καναδικής κυβέρνησης, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων. Το project ονομάζεται «Bay du Nord» και, εφόσον η Equinor προβεί σε τελική επενδυτική κίνηση, θα εκκινήσει στα ανοιχτά του Ατλαντικού, περίπου 500 χλμ. μακριά από τις ακτές του Καναδά. Οι εκτιμώμενες διαθέσιμες ποσότητες πετρελαίου στην εν λόγω περιοχή είναι ίσες με 300 εκατ. βαρέλια και, όπως υπογραμμίζει το Reuters, η συνολική αξία του project αγγίζει τα $12 δισ.

Ωστόσο, η έγκριση της κυβέρνησης του Καναδά προκάλεσε την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων, με φόντο τους στόχους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει θέσει η χώρα. Η νυν κυβέρνηση έχει θέσει στόχο μείωσης 40-45% των εκπομπών, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, έως το 2030. Παρά τις βλέψεις αυτές, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη έχουν ωθήσει τον Καναδά να αναζητήσει τρόπους να αυξήσει τις ενεργειακές εξαγωγές προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Προκειμένου να επιτραπεί στην Equinor να προχωρήσει με το εν λόγω project, απαιτείται να συμμορφωθεί με 137 συνθήκες που έχει θέσει η Οτάβα. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Equinor δεν περιορίζεται σε projects ορυκτών καυσίμων. Άλλωστε, η Equinor πρόσφατα ανακοίνωσε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Naturgy, με στόχο την ανάπτυξη υποδομών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ισπανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.