Προσεχώς αλλαγές στα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Παναμά

Προσεχώς αλλαγές στα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Παναμά

213
Προσεχώς αλλαγές στα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Παναμά

Πρόταση με επίκεντρο τη μεταβολή των τελών διέλευσης κατέθεσε η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά.

Oι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ως στόχο την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου και αντανακλούν την αξία που προσφέρει η Διώρυγα του Παναμά σε όσους τη χρησιμοποιούν.

Ειδικότερα, υπό την πρόταση, τα τέλη διέλευσης θα καθορίζονται από δύο διαφορετικά κύρια κριτήρια. Ένα μέρος των τελών θα ονομάζεται Fixed Tariff και θα καθορίζεται από την κατηγορία στην οποία ανήκει το πλοίο, βάσει της κατηγοριοποίησης της Αρχής της Διώρυγας (regular, super ή neopanamax), καθώς επηρεάζει ποια locks θα χρησιμοποιήσει το πλοίο για τη διέλευσή του. Από την άλλη, θα υπάρχει και το Capacity Tariff, το οποίο θα καθορίζεται κυρίως από τη μεταφορική ικανότητα του πλοίου.

Την ίδια ώρα, θα υπάρξουν προσαρμογές για τα πλοία που ταξιδεύουν in ballast και θα αναιρεθούν οι υπάρχουσες εκπτώσεις για containerships και LNGCs τα οποία βρίσκονται σε return trip. Οι εν λόγω μεταβολές δύνανται να επιδράσουν σημαντικά στα έξοδα ταξιδιού για πλοία που βρίσκονται υπό συμβόλαια χρονοναύλωσης από τον Κόλπο του Μεξικού στην Ανατολική Ασία.

Οι αλλαγές στα τέλη διέλευσης αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023. Επιπλέον, τόσο το 2024 όσο και το 2025 αναμένονται εκ νέου προσαρμογές του κόστους, με γνώμονα τον εκτιμώμενο πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.