FSRUs: Το νέο στοίχημα της Ευρώπης

FSRUs: Το νέο στοίχημα της Ευρώπης

108
FSRUs: Το νέο στοίχημα της Ευρώπης

Βήματα με επίκεντρο την ενεργειακή τους ασφάλεια κάνουν οι χώρες της Βαλτικής εν μέσω της συγχρονισμένης προσπάθειας χωρών της Δύσης να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, Φινλανδία και Εσθονία συμφώνησαν την από κοινού ναύλωση ενός FSRU και την κατασκευή κατάλληλων υποδομών και στις δύο άκρες του Φινλανδικού Κόλπου.

Ειδικότερα, η δυνατότητα πρόσδεσης και στα δύο άκρα του Φινλανδικού Κόλπου θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια και των δύο χωρών και ταυτόχρονα θα πρόσθετε ευελιξία, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών της Εσθονίας.

Επιπλέον, παρότι επί του παρόντος δεν έχουν γνωστοποιηθεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμικότητα του project, η Εσθονία ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για το κόστος. Ενδεικτικά, στο καλύτερο σενάριο, ο προϋπολογισμός ετησίως θα κυμαίνεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος, πληθώρα χωρών της ΕΕ έχουν ήδη αποκτήσει FSRUs ή σκοπεύουν μελλοντικά, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα, η οποία από τις αρχές του 2024 αναμένεται να είναι εξοπλισμένη με δύο FSRUs.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.