Γιατί Αυστραλία και Ινδονησία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρωσικό άνθρακα

Γιατί Αυστραλία και Ινδονησία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρωσικό άνθρακα

114
Γιατί Αυστραλία και Ινδονησία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρωσικό άνθρακα

Ινδονησία και Αυστραλία έχουν ήδη αγγίξει τα ανώτατα όρια παραγωγής τους άνθρακα και θεωρείται σχεδόν αδύνατο να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση της Ευρώπης σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο Reuters. Άλλωστε, οι εισαγωγές άνθρακα της ΕΕ καλύπτονται κατά 45% από τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Μάρτιο, Ευρωπαίοι αγοραστές βρισκόταν σε συνομιλίες με Ινδονήσιους προμηθευτές προκείμενου να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές και ενώ η κρίση στην Ουκρανία εντεινόταν.

Ο πρόεδρος της Indonesia Coal Miners Association (ICMA) τονίζει στο Reuters ότι τα εγχώρια ορυχεία δεν είναι σε θέση «εν μία νυκτί» να αυξήσουν την παραγωγή τους δεδομένου ότι η παραγωγική τους δυναμικότητα είναι περιορισμένη ενώ και οι καιρικές συνθήκες στην ασιατική χώρα δεν ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα ο στόχος παραγωγής, που είχε θέσει η ινδονησιακή κυβέρνηση (663 εκατ. τόνοι) από τις αρχές του έτους ήταν δύσκολα επιτεύξιμος, πόσο μάλλον υπό τα νέα δεδομένα που επέφερε η ρωσική εισβολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αυστραλία, τα εγχώρια ορυχεία της οποίας δύσκολα μπορούν να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή καθώς προϋπάρχουσες συμφωνίες δεσμεύουν ένα μεγάλο μέρος του παραγόμενου όγκου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.