Ρωσικά πλοία αλλάζουν άρον άρον σημαία

Ρωσικά πλοία αλλάζουν άρον άρον σημαία

300
Ρωσικά πλοία αλλάζουν άρον άρον σημαία

Ολοένα και περισσότερα πλοία, που μέχρι πρόσφατα έφεραν τη ρωσική σημαία, άλλαξαν σημαία τον Μάρτιο, πιθανώς για να αποφύγουν τις όποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ελέω της εισβολής στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 18 ρωσικά πλοία, εκ των οποίων τα έντεκα εμπορικά, άλλαξαν σημαία τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Windward. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο τον μήνα, ο αριθμός ρωσικών πλοίων που αλλάζουν σημαία είναι τρεις φορές μικρότερος. Επίσης, είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020 που διψήφιος αριθμός πλοίων «αποχαιρέτησαν» το ρωσικό νηολόγιο σε διάστημα ενός μήνα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ρωσικά πλοία, από δεξαμενόπλοια έως πολυτελή yachts, βρίσκονται στη μαύρη λίστα δυτικών κυρώσεων και στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τις όποιες κυρώσεις οι ιδιοκτήτες τους προβαίνουν σε απενεργοποίηση των συστημάτων εντοπισμού στη θάλασσα.

Στελέχη της Windward σημειώνουν στο Bloomberg ότι η αλλαγή νηολογίου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και λαμβάνει χώρα συνήθως όταν το πλοίο αλλάζει ιδιοκτήτη. Ωστόσο, η απότομη άνοδος των ρωσικών πλοίων που αλλάζουν σημαία εικάζεται ότι συνδέεται με τις κυρώσεις στις οποίες έχουν προβεί οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.