Χαμόγελα της Ινδίας και στο φόντο… το ρωσικό πετρέλαιο

Χαμόγελα της Ινδίας και στο φόντο… το ρωσικό πετρέλαιο

263
Χαμόγελα της Ινδίας και στο φόντο… το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ινδία θα αποκτήσει ρωσικό πετρέλαιο σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, ως απόρροια του γεγονότος πως πληθώρα χωρών και εταιρειών δεν προβαίνουν σε αγορές ρωσικού πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, η έκπτωση που προσφέρει η Ρωσία στην Ινδία αγγίζει έως και τα $35/βαρέλι, σε σύγκριση με τις τιμές πριν από την αρχή της εισβολής. Η Ρωσία ευελπιστεί ότι η Ινδία θα προβεί σε συνολικές αγορές 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου το 2022.

Σημειώνεται ότι, εντός Μαρτίου του 2022, η Ρωσία απέστειλε φορτία πετρελαίου περίπου ίσα με 6 εκατ. βαρέλια στην Ινδία, αριθμός που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών της εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου για το 2021.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Κίνας. Η Κίνα αποτελεί μία από τις χώρες που δεν έχουν «καταδικάσει» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ Πεκίνο και Μόσχα πρόσφατα προχώρησαν σε σύσφιξη των σχέσεών τους τόσο σε εμπορικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η Κίνα συνιστά μια ιδιαίτερα απαιτητική ενεργειακά χώρα και ήδη αποτελεί τον νούμερο ένα αγοραστή ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το 2021 η Κίνα εισήγαγε κατά μέσο όρο περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα. Καθώς η αγορά ενέργειας αναδιαμορφώνεται και οι τιμές φτάνουν στα ύψη, η Κίνα δύσκολα θα αρνούνταν το ρωσικό φυσικό πετρέλαιο, ειδικά εφόσον αυτό θα ερχόταν σε ανταγωνιστική τιμή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.