Ποιες χώρες δεν «κλείνουν» την πόρτα στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά;

Ποιες χώρες δεν «κλείνουν» την πόρτα στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά;

750
Ποιες χώρες δεν «κλείνουν» την πόρτα στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά;

Οι εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας, και δη εκείνες με χώρες της Δύσης, έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ακολουθώντας την πρόσφατη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Παρά τη διεθνή κατακραυγή αναφορικά με τη ρωσική εισβολή, υπάρχουν αρκετές χώρες που προσβλέπουν σε ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων με τη Μόσχα και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Ινδία στοχεύει στη συνέχιση των εισαγωγών ρωσικού μεταλλουργικού άνθρακα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της ασιατικής χώρας. Η συμβουλευτική εταιρεία Kpler υπογραμμίζει ότι πλοία που μεταφέρουν τουλάχιστον 1,06 εκατ. τόνους άνθρακα αναμένεται να παραδώσουν τα φορτία τους σε ινδικά λιμάνια εντός του Μαρτίου.

Επιπλέον, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδονησίας Pertamina εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία. Θέλγητρο υπέρ της επιλογής αυτής συνιστά η ανταγωνιστική τιμή του ρωσικού πετρελαίου, εν μέσω του «εμπάργκο» διαφόρων χωρών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών της Δύσης.

Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσβλέπουν σε μείωση της εξάρτησής τους από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Ενδεικτικά, η Γερμανία σκοπεύει να μειώσει στο ήμισυ τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα μέσα του 2022 και να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως μέχρι το πέρας του έτους. Ακόμη, η Γερμανία αποσκοπεί σε μείωση της εξάρτησής της και από τον ρωσικό άνθρακα τον Απρίλιο και σε πλήρη ανεξαρτητοποίηση μέχρι το φθινόπωρο. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, παρότι γίνονται βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση, η πρόοδος θα είναι σαφώς πιο αργή, λόγω της σημαντικότητας του αγαθού στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.