Θα τους αντέξει όλους η θάλασσα;

Θα τους αντέξει όλους η θάλασσα;

139
Θα τους αντέξει όλους η θάλασσα;

Περισσότερα από 1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, που διανύουν 6.000 και πλέον μίλια στο σιδηροδρομικό δίκτυο Δυτικής Ευρώπης-Ανατολικής Κίνας μέσω Ρωσίας, θα πρέπει πλέον να μεταφερθούν στο θαλάσσιο δίκτυο μεταφορών, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξαγωγείς και εταιρείες logistics αποφεύγουν τη χερσαία μεταφορά εξαρτημάτων αυτοκινήτων, smartphones, φορητών υπολογιστών κ.λπ., στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τη Ρωσία. Άλλωστε, μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το εν λόγω δίκτυο, όπως οι Dell Technologies Inc., IKEA και Toyota Motor Corp., έχουν παγώσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του κλάδου, αναφέρει ότι η Kuehne + Nagel International AG απορρίπτει τη μεταφορά φορτίων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μέσω σιδηροδρόμου, ενώ πολλές εταιρείες στρέφονται στις θαλάσσιες μεταφορές. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η θάλασσα είναι η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου, καθώς μέσω αυτής μεταφέρεται μεγάλος όγκος εμπορευμάτων σε ένα λογικό κόστος.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη συμφόρηση σε μεγάλα λιμάνια, που ήδη πονοκεφαλιάζουν από τα πολλά συγκεντρωμένα πλοία, ενώ η χαώδης κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες μοιάζει επί του παρόντος μη αναστρέψιμη.

Αναλυτές του κλάδου των μεταφορών σημειώνουν στο Bloomberg ότι, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, η παράδοση των εμπορευμάτων κρίνεται πιο σημαντική από το αυξημένο κόστος μεταφοράς.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Ευρώπης-Κίνας αποτελεί εκ των σημαντικότερων εγχειρημάτων του Belt and Road Initiative, που εκκίνησε το 2013 ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφορών προς ενίσχυση της κινεζικής επιρροής παγκοσμίως. Το 2021, 1,46 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αξίας $75 εκατ., μεταφέρθηκαν μεταξύ Ευρώπης και Κίνας με τρένα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ευρώπης και Κίνας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.