Oι ισπανικοί λιμένες στη «μάχη» της απανθρακοποίησης

Oι ισπανικοί λιμένες στη «μάχη» της απανθρακοποίησης

57
Oι ισπανικοί λιμένες στη «μάχη» της απανθρακοποίησης

Η ισπανική λιμενική αρχή του Μπιλμπάο πήρε την απόφαση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πλοία τα οποία είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι της πόλης καθώς και να εγκαταστήσει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για την απανθρακοποίηση των λιμενικών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα με την ονομασία BilbOPS θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα τροφοδοτεί τα ελλιμενισμένα πλοία από το ηλεκτρικό δίκτυο του λιμένα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν τις ηλεκτρογεννήτριές τους κατά την παραμονή τους στο λιμάνι. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλοίων, καθώς και του παραγόμενου θορύβου και των δονήσεων, περιορίζοντας έτσι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, το BilbOPS θα επιτρέψει στο λιμάνι του Μπιλμπάο να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου «Fit for 55» της ΕΕ, που αφορά τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Κατά την υλοποίηση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει αρκετά στάδια που αφορούν την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου του λιμανιού, η λιμενική αρχή του Μπιλμπάο θα εξοπλίσει με συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας επτά αποβάθρες, στις οποίες ελλιμενίζονται containerships, πλοία Ro-Ro και Ro-Pax αλλά και κρουαζιερόπλοια. Τέλος, το BilbOPS περιλαμβάνει και τη μετατροπή του Μπιλμπάο σε κόμβο πράσινης ενέργειας, μέσω της υλοποίησης έργων αξιοποίησης της ενέργειας των κυμάτων, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτό: DATA Comunicación/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.