Υπό εξέταση περαιτέρω αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου

Υπό εξέταση περαιτέρω αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου

50
Υπό εξέταση περαιτέρω αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου

Η αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα χωρών συνιστά μία από τις τακτικές που επιστρατεύουν οι διεθνείς δυνάμεις με επίκεντρο την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών των ενεργειακών αγαθών. Πρόσφατα, τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν για την αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματά τους, ενώ δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο ΙΕΑ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω αποδέσμευσης, με στόχο την ανακούφιση της αγοράς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Μαρτίου, το πετρέλαιο Brent τελούσε υπό διαπραγμάτευση περίπου στα $120/βαρέλι, αφότου κατέγραψε πτώση περίπου $2. Σημειώνεται ότι, όταν ο ΙΕΑ είχε αποφασίσει την αποδέσμευση των 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, το Brent τελούσε υπό διαπραγμάτευση περίπου στα $105/βαρέλι.

Παράλληλα, ο OPEC γνωστοποίησε την ανησυχία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να απαγορεύσουν τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.

Τέλος, η υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται πως θα επιμείνει, καθώς καταγράφεται νωχελικότητα σε δύο μέτωπα διαπραγματεύσεων που επηρεάζουν άμεσα την αγορά ενέργειας. Το πρώτο είναι σαφώς εκείνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ το δεύτερο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με φόντο μεταξύ άλλων την επιστροφή του δεύτερου στην αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.