Πάνω από 1.000 ναυτικοί αποκλεισμένοι στη Μαύρη Θάλασσα

Πάνω από 1.000 ναυτικοί αποκλεισμένοι στη Μαύρη Θάλασσα

224
Πάνω από 1.000 ναυτικοί αποκλεισμένοι στη Μαύρη Θάλασσα

Δριμείες παραμένουν οι επιδράσεις των αναταραχών στην Ανατολική Ευρώπη για τη ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή. Πέραν του εδραιωμένου κινδύνου λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την εμφάνισή της κάνει μια νέα απειλή, καθώς τα πληρώματα των αποκλεισμένων πλοίων στους ουκρανικούς λιμένες αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων και φαρμακευτικών προμηθειών.

Η αναδυθείσα πρόκληση συνιστά, μεταξύ άλλων, απόρροια της νωχελικής προόδου στην εγκαθίδρυση ναυτιλιακών διαδρόμων, που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση των πλοίων από τους ουκρανικούς λιμένες, αναφέρει το Reuters. Επί του παρόντος, η πρόοδος στην απομάκρυνση πλοίων είναι ελάχιστη και 140 πλοία ξένης σημαίας, με πάνω από 1.000 ναυτικούς δεκάδων εθνικοτήτων, παραμένουν σε επικίνδυνα ύδατα.

Από τη μία, οι ναυτικοί είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι στα πλοία, χωρίς τη δυνατότητα να αποβιβαστούν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, και από την άλλη τα πλοία στην περιοχή είναι ακινητοποιημένα. Συνεπώς, ο ανεφοδιασμός των πλοίων διά ξηράς συνιστά μονόδρομο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πληρωμάτων αλλά και τη φαρμακευτική τους προμήθεια.

Ωστόσο, οι επιμένουσες και κλιμακούμενες συγκρούσεις δυσχεραίνουν τον ανεφοδιασμό των πλοίων. Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα τρόφιμα και οι φαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύτιμα, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.