Γιατί η ουκρανική κρίση θα εκτροχιάσει τη μετά Covid οικονομική ανάκαμψη

Γιατί η ουκρανική κρίση θα εκτροχιάσει τη μετά Covid οικονομική ανάκαμψη

181
Γιατί η ουκρανική κρίση θα εκτροχιάσει τη μετά Covid οικονομική ανάκαμψη

Επιπλέον αυξημένα κόστη μεταφοράς βλέπει η UNCTAD, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, σε πρόσφατη αξιολόγηση του αντικτύπου του στο εμπόριο.

Με το εν λόγω report, που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου, η UNCTAD εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν οι συνθήκες που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών προϊόντων διατροφής, καυσίμων και λιπασμάτων. Η γενική γραμματέας της UNCTAD, Rebeca Grynspan, σημειώνει την ίδια ώρα ότι η όποια οικονομική ανάκαμψη έχει καταγραφεί μετά την Covid-19 κινδυνεύει να εκτροχιαστεί λόγω του πολέμου.

Ρωσία και Ουκρανία, άλλωστε, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του εμπορίου σιτηρών και η έκρυθμη κατάσταση, που δυστυχώς συνεχίζει να εντείνεται, θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών, τονίζει η έκθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 25 αφρικανικές χώρες εισάγουν το ένα τρίτο των αναγκών τους σε σιτάρι από τις δύο χώρες, ενώ για 15 αφρικανικές χώρες το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από 50%.

1

Δεδομένου ότι και το εμπόριο επηρεάζεται σημαντικά από τις αναταραχές στην Ανατολική Ευρώπη, η UNCTAD σημειώνει ότι τα κόστη μεταφοράς θα αυξηθούν περαιτέρω. Το 2021, 1,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια με φορτία μεταφέρθηκαν μέσω σιδηροδρόμου από τα δυτικά της Κίνας προς την Ευρώπη. Εάν ο όγκος αυτός μεταφερθεί μέσω θαλάσσης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, η συμφόρηση στα εν λόγω routes, που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλη συμφόρηση, θα αυξηθεί κατά 5-8%, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς. Καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες εμπορευματικές ροές, το κόστος μεταφοράς θα αυξηθεί, υπογραμμίζει η UNCTAD. O αντίκτυπος θα είναι υψηλός για τις οικονομίες και τα νοικοκυριά, καθώς, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, οι παγκόσμιες τιμές καταναλωτών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,5%.

Φωτό: B-joy Abraham/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.