Οι αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια σε αριθμούς

Οι αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια σε αριθμούς

284
Οι αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια σε αριθμούς

Η ναυτιλιακή κίνηση στους ελληνικούς λιμένες τον Φεβρουάριο εμφανίστηκε μειωμένη έναντι εκείνης του Ιανουαρίου, καθώς οι συνολικές αφίξεις πλοίων διαμορφώθηκαν σε 698 έναντι 727 έναν μήνα πριν. Οι αφίξεις σε ελληνικούς λιμένες, με αφετηρία κάποιον άλλον ελληνικό λιμένα, ήταν 246, καταλαμβάνοντας σημαντικό ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με δεδομένα της MarineTraffic, η Τουρκία διατήρησε τη θέση της ως η κορυφαία χώρα αναχώρησης εμπορικών πλοίων με προορισμό την Ελλάδα, με 112 αναχωρήσεις. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος λοιπών μεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αίγυπτος.

FEB2022_Commercial-Vessels_1200X628 (2)

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νούμερο ένα λιμένας απ’ όπου αναχώρησαν πλοία με προορισμό ελληνικό λιμένα δεν ήταν τουρκικός, αλλά αντιθέτως κυπριακός, και συγκεκριμένα εκείνος της Λεμεσού, με 21 αναχωρήσεις. Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται τουρκικά λιμάνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πέμπτη θέση της κατάταξης ισοβαθμούν οι λιμένες του Μπάρι, της Σιγκαπούρης και της Βαρκελώνης.

Παράλληλα, πρωταγωνίστρια για ακόμα έναν μήνα ήταν η ελληνική σημαία. Πιο συγκεκριμένα, σε 179 από τις συνολικά 698 αφίξεις που πραγματοποιήθηκαν, τα πλοία έφεραν την ελληνική. Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης βρέθηκαν οι σημαίες της Λιβερίας και του Παναμά.

Όσον αφορά τους τύπους πλοίων που αφίχθησαν στους ελληνικούς λιμένες, στην κορυφή βρέθηκαν τα containerships, με 196 αφίξεις, ενώ στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν τα wet bulk πλοία και τα Ro-Ro, με 87 και 79 αφίξεις αντίστοιχα.

Αριθμός αφίξεων πλοίων σε ελληνικούς λιμένες βάσει του τύπου πλοίου, Φεβρουάριος 2022. Πηγή: MarineTraffic
Αριθμός αφίξεων πλοίων σε ελληνικούς λιμένες βάσει του τύπου πλοίου, Φεβρουάριος 2022. Πηγή: MarineTraffic

Φωτό: Antonios Fragkogiannis/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.