Ανοδικά κινούνται οι ναυλαγορές των bulk carriers και containerships

Ανοδικά κινούνται οι ναυλαγορές των bulk carriers και containerships

156
Ανοδικά κινούνται οι ναυλαγορές των bulk carriers και containerships

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η πλειονότητα των ναυλαγορών την προηγούμενη εβδομάδα (7-11/3), παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή του, ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons υπογραμμίζει ότι ο δείκτης ClarkSea, που λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους ναυλαγορές, κατέγραψε άνοδο 5% σε εβδομαδιαία βάση και άγγιξε τα $41.419/ημέρα. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η έκτη εβδομάδα τα τελευταία 14 έτη που ο δείκτης σπάει το φράγμα των $40.000/ημέρα.

Ειδικότερα, βελτίωση σημειώθηκε στη ναυλαγορά των bulk carriers, με τον μέσο όρο των κερδών ταξιδιού για ένα Supramax πλοίο να αυξάνεται κατά 12%, στα $34.300/ημέρα. Επιπλέον, ο μέσος όρος των κερδών ταξιδιού για ένα Capesize κατέγραψε άνοδο που ξεπερνά το 50%, φτάνοντας τα $21.125/ημέρα. Σύμφωνα με την Clarksons, οι ανοδικές τάσεις αντανακλούν έως έναν βαθμό την αύξηση στα backhaul rates, καθώς ο αυστραλιανός άνθρακας καθίσταται υποψήφια επιλογή για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.

Παράλληλα, επιμένουν οι εξαιρετικές συνθήκες στη ναυλαγορά των containerships βάσει σχετικού δείκτη της Clarksons, ο οποίος βρίσκεται σε κατά 20% υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Φωτό: Michael/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.