Κυλινδρικά ιστία στο μεγαλύτερο στον κόσμο Ro-Ro μικρών αποστάσεων

Κυλινδρικά ιστία στο μεγαλύτερο στον κόσμο Ro-Ro μικρών αποστάσεων

221
Κυλινδρικά ιστία στο μεγαλύτερο στον κόσμο Ro-Ro μικρών αποστάσεων

Η φινλανδική εταιρεία καθαρών τεχνολογιών Norsepower υπέγραψε συμφωνία με τον ναυτιλιακό όμιλο CLdN, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να εγκαταστήσει δύο περιστρεφόμενα κυλινδρικά ιστία (Rotor Sails) στο πλοίο μεταφοράς οχημάτων «MV Delfine».

Κατασκευασμένο το 2018 και με χωρητικότητα φορτίου σχεδόν 8.000 lane meters, το εν λόγω Ro-Ro πλοίο πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας και Ευρώπης, ενώ μαζί με το αδελφό του πλοίο «MV Celine» θεωρούνται σήμερα τα μεγαλύτερα στον κόσμο Ro-Ro πλοία μικρών αποστάσεων.

Με την εγκατάσταση των δύο κεκλιμένων κυλινδρικών ιστίων, διαστάσεων 35 x 5 μ. έκαστο, η Norsepower έχει υπολογίσει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των παραγόμενων εκπομπών από 7 έως 10% για το συγκεκριμένο πλοίο και ανάλογα με το δρομολόγιο που θα εκτελεί.

Ο Tuomas Riski, CEO της Norsepower, δήλωσε σχετικά με τη νέα συμφωνία: «Βλέποντας το ενδιαφέρον για τα κεκλιμένα rotor sails μας να αυξάνεται, αποδεικνύεται πως ο ναυτιλιακός κλάδος αναζητά αποδεδειγμένες και ευέλικτες λύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των ανθρακικών εκπομπών και του κόστους των καυσίμων σε ένα ευρύ φάσμα μεγεθών πλοίων και εφαρμογών».

Η προετοιμασία για την εγκατάσταση των rotor sails στο «MV Delfine» έχει ήδη ξεκινήσει και το σύστημα αναμένεται να έχει εγκατασταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Φωτό: Norsepower/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.