Επί ποδός η Ινδονησία για την κάλυψη των αναγκών σε άνθρακα

Επί ποδός η Ινδονησία για την κάλυψη των αναγκών σε άνθρακα

93
Επί ποδός η Ινδονησία για την κάλυψη των αναγκών σε άνθρακα

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως αλλάζει άρδην τον χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών, ιδιαίτερα για εμπορεύματα ενέργειας, των οποίων η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ανθρακωρυχεία της Ινδονησίας βρίσκονται επί ποδός για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών χωρών που αναζητούν εναλλακτικές έναντι του ρωσικού άνθρακα. Άλλωστε, η υψηλή ζήτηση για άνθρακα της Ινδονησίας έχει εκτοξεύσει την τιμή του σε επίπεδα ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια «ενδιαφέρουσα ευκαιρία», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Indonesian Coal Miners Association, τα εγχώρια ανθρακωρυχεία επί του παρόντος επιλέγουν να αυξήσουν την παραγωγή τους και επικεντρώνονται στην τήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών με πελάτες τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση των εξαγωγών τον περασμένο Ιανουάριο. Τονίζουν επίσης ότι τα αυξημένα κόστη μεταφοράς προς την αγορά του Ατλαντικού και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες ίσως καταστήσουν τις Κολομβία και Νότια Αφρική καλύτερες εναλλακτικές για την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Ενέργειας, η Ινδονησία στοχεύει σε παραγωγή 663 εκατ. τόνων άνθρακα και εξαγωγές 497 εκατ. τόνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.