Προσεχώς νέο fund ενεργειακών κολοσσών με φόντο την απανθρακοποίηση

Προσεχώς νέο fund ενεργειακών κολοσσών με φόντο την απανθρακοποίηση

110
Προσεχώς νέο fund ενεργειακών κολοσσών με φόντο την απανθρακοποίηση

Η απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα επίκαιρο θέμα, καθώς πληθώρα ερευνών τον τελευταίο χρόνο έχουν κρούσει τον κώδωνα του περιβαλλοντικού κινδύνου επανειλημμένως.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει νέα πρωτοβουλία ενεργειακών κολοσσών με επίκεντρο τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, κολοσσοί πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται πως συνεργάζονται για την εκκίνηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης άνω του του $1 δισ. για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 εκκίνησε το Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή δώδεκα εκ των μεγαλύτερων εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου παγκοσμίως. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Exxon Mobil, η BP και η Saudi Aramco, οι οποίες αποτέλεσαν ακρογωνιαίους λίθους του fund. Το κάθε μέλος του fund κατέθεσε $100 εκατ., τα οποία επενδύθηκαν σε 25 εταιρείες. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ανακοίνωση, από μέλη του OGCI και λοιπούς ανεξάρτητους επενδυτές, αναφορικά με ένα δεύτερο, μεγαλύτερο fund.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκονται και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το fund Breakthrough Energy Catalyst, το οποίο συνιστά σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το οποίο υποστηρίζει και ο Bill Gates. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το εν λόγω fund προσβλέπει σε επενδύσεις ύψους περίπου $15 δισ. στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεμέλιο του fund είναι η παροχή επιδοτήσεων σε projects τεχνολογιών που στοχεύουν στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.