Νέο αλαλούμ με τη θαλάσσια μεταφορά άνθρακα από την Αυστραλία

Νέο αλαλούμ με τη θαλάσσια μεταφορά άνθρακα από την Αυστραλία

149
Νέο αλαλούμ με τη θαλάσσια μεταφορά άνθρακα από την Αυστραλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η ανατολική ακτή της Αυστραλίας, λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που σαρώνουν τη Νέα Νότια Ουαλία και τα νότια τμήματα του Queensland.

Στις περιοχές που έχουν πληγεί, περιλαμβάνονται και μερικές εκ των κυριότερων παραγωγής άνθρακα. Μάλιστα πολλά από τα ανθρακωρυχεία στις περιοχές αυτές έχουν πλημμυρίσει από παλαιότερες βροχοπτώσεις και η νέα κακοκαιρία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλες στρεβλώσεις τόσο στην εξόρυξη όσο και στη μεταφορά άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τερματικός εξαγωγών άνθρακα του λιμένα Kembla κηρύχθηκε σε κατάσταση ανωτέρας βίας στις 8 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες φόρτωσης μέχρι νεωτέρας. Το 2021, από τον εν λόγω τερματικό εξήχθησαν πάνω από 7 εκατ. τόνοι άνθρακα, με κύριους προορισμούς την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν. Τους δύο πρώτους μήνες του 2022, οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε χαμηλότερα κατά 15% επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, απόρροια των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Εν μέσω μιας εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης και σημαντικής ανόδου της τιμής άνθρακα σε πάνω από $400/τόνο, οι όποιες ανισορροπίες στην παραγωγή και στη μεταφορά από την Αυστραλία πιθανώς να επιφέρουν νέες πληθωριστικές πιέσεις για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.