Στα ύψη η ζήτηση για MR clean tankers

Στα ύψη η ζήτηση για MR clean tankers

420
Στα ύψη η ζήτηση για MR clean tankers

Η επίδραση της ουκρανικής κρίσης στις ναυλαγορές ήταν άμεση και εμφανής, με τους ναύλους να αυξάνονται για αρκετές κατηγορίες πλοίων σε αρκετά routes. Βάσει έκθεσης της VesselsValue, η ζήτηση για MR clean tankers αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου εκκίνησαν οι εχθροπραξίες στην Ανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, το MR Atlantic Basket, το οποίο συνιστά έναν μέσο όρο των ναύλων σε σημαντικά routes του Ατλαντικού Ωκεανού, σκαρφάλωσε από το χαμηλό των $5.032/ημέρα στις 25 Ιανουαρίου στο υψηλότερο επίπεδό του εντός του 2022, ίσο με $18.649/ημέρα.

Σύμφωνα με τη VesselsValue, οι κυριότεροι λόγοι της εκρηκτικής ανόδου της ζήτησης για MR δεξαμενόπλοια είναι δύο. Κατ’ αρχάς, η εξάρτηση των ευρωπαϊκών αγορών πετρελαίου από τις εξαγωγές της Ρωσίας δημιουργεί πονοκεφάλους εν μέσω των τωρινών συνιστωσών. Παρότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει επισήμως κυρώσεις στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά, οι εταιρείες πετρελαίου διστάζουν να αγοράσουν ρωσικά εμπορεύματα, λόγω των πολυποίκιλων ρίσκων και δυσκολιών που συνοδεύουν την αγορά τους.

Παράλληλα, παρότι έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων πετρελαίου, το περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων της Ευρώπης μειώνεται αντί να αυξάνεται, ως απόρροια των ιδιαίτερα υψηλών τιμών φυσικού αερίου το οποίο τα διυλιστήρια καταναλώνουν για τις ηλεκτρικές τους ανάγκες. Συνεπώς, τα διυλιστήρια δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν την αύξηση των τιμών πετρελαϊκών παραγώγων. Οι προαναφερθέντες λόγοι έχουν συνδυαστικά οδηγήσει σε έλλειψη εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Συνεπώς, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές πετρελαϊκών παραγώγων, με τον αντίκτυπο της ζήτησης να είναι εμφανής στα MR clean tankers.

Ειδικότερα, σε routes από τη Βόρεια Αμερική στη βορειοδυτική Ευρώπη, τα τονομίλια την περίοδο Ιανουαρίου με αρχές Μαρτίου κατέγραψαν αύξηση 67% σε σύγκριση με ένα έτος πριν. Η αντίστοιχη αύξηση σε routes από την Ασία-Ειρηνικό στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι ίση με 76%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.