Τι συμβαίνει στα λιμάνια της Λιβύης

Τι συμβαίνει στα λιμάνια της Λιβύης

319
Τι συμβαίνει στα λιμάνια της Λιβύης

Μπορεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εμπορική ναυτιλία να είναι η Μαύρη Θάλασσα και οι εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, οι αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί ωστόσο συνεχίζουν να ενημερώνουν τα μέλη τους για την κατάσταση που επικρατεί και σε άλλα σημαντικά λιμάνια του κόσμου.

Σε πρόσφατη ενημέρωσή του, το Gard τονίζει ότι στη Λιβύη όλα τα λιμάνια, με εξαίρεση τα Sirte και Derna, είναι λειτουργικά, καθώς η κατάπαυση πυρός το 2020 έχει φέρει κάποιο βαθμό ηρεμίας στη χώρα.

Οι τοπικοί ανταποκριτές του Gard σημειώνουν ότι τα λιμάνια στη Λιβύη είναι ασφαλή για τα πλοία και τα πληρώματα, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ξαφνικές και απότομες αναταραχές ενδέχεται να αλλάξουν άρδην το σκηνικό και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις λιμενικές δραστηριότητες. To Gard συμβουλεύει τους διαχειριστές πλοίων να ενημερώνουν τους ναυτικούς τους για τους ενδεχόμενους κινδύνους, να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία με τις εκάστοτε λιμενικές αρχές και να αξιολογούν την κατάσταση πριν από την είσοδο των πλοίων τους στα ύδατα της Λιβύης.

Επιπροσθέτως, το εμπόριο στους λιμένες της Ανατολικής Λιβύης, οι οποίοι ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), έχει διευκολυνθεί. Παράλληλα, πλοία με σημαία Τουρκίας μπορούν να επιχειρούν στα λιμάνια που ελέγχονται από τον LNA. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του LNA μπορούν να επιθεωρήσουν και/ή να δεσμεύσουν οποιοδήποτε πλοίο επιχειρεί στα ύδατα της Ανατολικής Λιβύης, εάν διαπιστωθεί ότι τα τουρκικά πλοία ενεργούν για λογαριασμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU, πρώην GNA), μεταφέροντας όπλα ή άλλο εξοπλισμό, τότε αυτομάτως καθίστανται εύκολοι στόχοι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.