Τα πάνω-κάτω στο εμπόριο σιτηρών

Τα πάνω-κάτω στο εμπόριο σιτηρών

93
Τα πάνω-κάτω στο εμπόριο σιτηρών

H αβεβαιότητα που επιφέρει η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη για τις προμήθειες σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα προς τις διεθνείς αγορές ωθεί την Κίνα να λάβει άμεσα μέτρα.

Η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή καλαμποκιού αλλά μόλις το 9,4% της εγχώριας κατανάλωσης εισήχθη το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Citi. To αντίστοιχο ποσοστό για την εγχώρια κατανάλωση σιταριού ήταν 5,9%. Αντιθέτως, οι καταναλωτικές ανάγκες της Κίνας σε σόγια καλύπτονται κατά 84% από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με αναλυτές της Citi, οι εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η πανδημία έχουν οδηγήσει την ασιατική χώρα να βελτιώσει τις συνθήκες για την αυτάρκειά της σε εμπορεύματα διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα αυξάνει την εγχώρια παραγωγή της και διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας σιτηρών, στρατηγική που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει πιστά και εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Η ασιατική χώρα ήδη επιχειρεί να εξασφαλίσει φορτία σιτηρών όχι μόνο από τη Βραζιλία αλλά και από τις ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα η National Food and Strategic Reserves Administration πριν τη ρωσική εισβολή είχε αποφασίσει να αποδεσμεύσει ποσότητες σόγιας από τα στρατηγικά της αποθέματα. Άλλωστε δεν είναι διόλου απίθανες οι πληθωριστικές πιέσεις σε περίπτωση που η προσφορά σιτηρών από την Ουκρανία διακοπεί βιαίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.