Νέες τάσεις στα δεξαμενόπλοια;

Νέες τάσεις στα δεξαμενόπλοια;

384
Νέες τάσεις στα δεξαμενόπλοια;

Οι επιβληθείσες κυρώσεις στη Ρωσία, με φόντο την εισβολή της στην Ουκρανία, επικεντρώνονται κυρίως στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον τομέα ενέργειας.

Καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας, θα περίμενε κανείς ο τομέας ενέργειας να αποτελέσει στόχο των κυρώσεων.

Ωστόσο, οι ισορροπίες στην αγορά ενέργειας είναι ιδιαίτερα λεπτές και πληθώρα χωρών, όπως πολλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτώνται σημαντικά από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Ήδη οι μέχρι τώρα κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε αλλαγή συσχετισμών στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επί πολλούς μηνών.

Ειδικότερα, ο εκτυλισσόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές εμπόριο προκαλεί δυσκολία σε αγοραστές αργού να βρουν διαθέσιμα πλοία για να μεταφέρουν τα φορτία τους. Η ελλιπής διαθεσιμότητα πλοίων, η οποία ενισχύεται καθημερινά, οδηγεί τη ναυλαγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Καθώς στη Μαύρη Θάλασσα το βάθος των λιμανιών ευνοεί τα Suezmaxes και τα Aframaxes, οι ναυλαγορές τους, ειδικά εκείνη των Aframaxes, είναι δυνατόν να οδηγηθούν σε νέα υψηλά σύντομα.

Παράλληλα, εφόσον επιβληθούν δασμοί στις εξαγωγές ρωσικών ενεργειακών αγαθών, ΗΠΑ και ΕΕ θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέες πηγές, οδηγώντας σε αύξηση των τονομιλίων και υποστηρίζοντας τη ναυλαγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δασμοί στις εξαγωγές ρωσικών ενεργειακών αγαθών θα σηματοδοτήσουν την ανάγκη αντικατάστασης 4 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Εν κατακλείδι, οι τωρινές συνιστώσες δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της ναυλαγοράς των πετρελαιοφόρων, με επίκεντρο τα δεξαμενόπλοια τύπου Aframax.

Πηγή: Signal Ocean – US Response to Russian Invasion with Sanctions on Shipping

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.