Πετρελαϊκοί κολοσσοί γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρωσία

Πετρελαϊκοί κολοσσοί γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρωσία

195
Πετρελαϊκοί κολοσσοί γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρωσία

Η εκτυλισσόμενη κρίση στην Ανατολική Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες από τη Δύση αλλά και ορισμένες της Ανατολής να επιβάλλουν σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, και το ιδιωτικό επιχειρείν ξεσηκώνεται έναντι της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός BP προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση, καθώς ανακοίνωσε την πώληση του μετοχικού μεριδίου 19,5% που διαθέτει στη ρωσική εταιρεία ενέργειας Rosneft.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει δριμύ αντίκτυπο στην BP, με τις ζημίες να υπολογίζονται έως και τα $25 δισ. Άλλωστε, τα μισά παγκόσμια αποθέματα της BP σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητάς της αντιστοιχούν στην επένδυσή της στη Rosneft. Επιπλέον, η απόφαση της BP είχε ως απόρροια η μετοχή της να καταγράψει πτώση κατά 4% στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Παράλληλα, τη σταδιακή αποχώρησή του από joint ventures στη Ρωσία γνωστοποίησε ο νορβηγικός όμιλος ενέργειας Equinor. Σημειώνεται ότι η Equinor συνιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την BP.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Equinor και BP, η Shell ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει σημαντικά projects ρωσικής «υπογραφής» όπως το project LNG Sakhalin 2. Σημειώνεται ότι η Shell κατέχει στο εν λόγω project μετοχικό μερίδιο 27,5%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση να εξέλθει από ρωσικά joint ventures θα οδηγήσει σε απομείωση παγίων περιουσιακών στοιχείων. Στα τέλη του 2021, η Shell διέθετε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, αξίας που άγγιζε τα $3 δισ.

Ενημέρωση Τρίτη 1 Μαρτίου – 15.30 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Η Ρωσία θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να λαμβάνουν αποφάσεις, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Ενημέρωση Τρίτη 1 Μαρτίου – 15.40:

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της την 1 Μαρτίου του 2022, η Total Energies δεν θα επενδύσει σε νέα projects στη Ρωσία εφεξής. Επιπλέον, υποστηρίζει πλήρως τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία και δεσμεύεται να τις υλοποιήσει πλήρως ανεξαρτήτως των συνεπειών στις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη 2 Μαρτίου – 11.00:

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, o αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil θα εκκινήσει διαδικασίες αποχώρησης από το project Sakhalin 1, το οποίο διαχειρίζεται για λογαριασμό διεθνούς κοινοπραξίας Ιαπώνων, Ινδών και Ρώσων επενδυτών. Επιπλέον, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη, η ExxonMobil δεν θα επενδύσει σε νέα projects στη Ρωσία.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.