Αυξημένη η παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας

Αυξημένη η παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας

127
Αυξημένη η παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας

Ανακούφιση επήλθε για την αγορά φυσικού αερίου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας (25 Φεβρουαρίου), όπου το ράλι που κατέγραφαν οι τιμές διακόπηκε, απόρροια της αύξησης της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, δεν στόχευσαν την αγορά ενέργειας, γεγονός που όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οδήγησε στην πτώση των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα αυξάνεται ανάλογα με τη ζήτηση, η οποία σημείωσε σημαντική άνοδο. Μάλιστα, η παροχή έχει επιστρέψει σε επίπεδα παρεμφερή με εκείνα που έχουν συμφωνηθεί στα συμβόλαια, ενώ κατά κύριο λόγο από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Φεβρουαρίου κυμαινόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η τάση αυτή έχει συνεχιστεί καθώς η ρωσική κρατική εταιρία αερίου Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου πως μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας όπως προβλέπεται από τα αιτήματα των πελατών.

Αναλυτές υποστηρίζουν, πως η αύξηση της ζήτησης αντανακλά εν μέρη την ανησυχία των αγοραστών για ενδεχόμενη διαταραχή των ποσοτήτων στο μέλλον ή περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, παρότι οι τιμές παραμένουν αυξημένες, αυτό ισχύει επί σειρά εβδομάδων και δεν συνιστά απόρροια της αυξημένης ζήτησης για ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, επικρατεί ανησυχία αναφορικά με τις στρατιωτικές συγκρούσεις στα εδάφη της Ουκρανίας που δύναται να πλήξουν υποδομές μείζονος σημασίας για την αγορά ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Πολωνία με τη Λιθουανία θα ανοίξει την 1η Μαΐου, νωρίτερα από τη προγραμματισμένη έναρξή του στα μέσα του 2022, ανέφερε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου η πολωνική εταιρία διαχείρισης δικτύων διανομής Gaz System. Οι πρώτες δημοπρασίες ποσοτήτων αερίου του αγωγού θα διενεργηθούν τον Απρίλιο για δυναμικότητα που θα είναι διαθέσιμη και στις δύο κατευθύνσεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Gaz System.

Πηγή: Bloomberg/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.