«Αμερικανικά βέλη» στη Sovcomflot

«Αμερικανικά βέλη» στη Sovcomflot

378
«Αμερικανικά βέλη» στη Sovcomflot

Άμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής κρατικής διοίκησης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με διεθνείς συμμάχους, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις, με στόχο να πληγεί το ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Τα νέα μέτρα επίσης στοχεύουν στο 80% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ μέχρι στιγμής κυρώσεις έχουν επιβληθεί στις δύο μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες και σε 90 θυγατρικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, το Office of Foreign Assets Control (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε αμερικανικά νομικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με τη μεγαλύτερη ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot. Στόχος είναι οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες να μην έχουν πρόσβαση στις αγορές για άντληση κεφαλαίων.

Η Sovcomflot διαθέτει έναν στόλο 133 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 108 δεξαμενόπλοιων και 14 gas carriers. Την ίδια ώρα, το orderbook της αποτελείται από 30 πλοία και πλέον με την κίνηση της αμερικανικής κρατικής διοίκησης δεν είναι βέβαιο πως οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν. Πέραν της Sovcomflot, κυρώσεις επιβλήθηκαν και στις εταιρείες Gazprom, Gazprom Neft και στην Transneft, που διαχειρίζεται πετρελαϊκούς αγωγούς. Μεγάλο μέρος των προαναφερθεισών εταιρειών έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Βόρειο Πέρασμα ως εναλλακτική και βιώσιμη αρτηρία του θαλάσσιου εμπορίου.

Ο αντίκτυπος για την εμπορική ναυτιλία δεν θα είναι μικρός και, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue, το 7,4% του στόλου των tankers και το 3,5% του στόλου των LNGCs ενδέχεται να επηρεαστεί, εξέλιξη η οποία ίσως προσφέρει στήριξη στην αγορά.

Φωτό: sovcomflot.ru/en

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.