Νέο σημαντικό κοίτασμα λιθίου κοντά στο Έβερεστ

Νέο σημαντικό κοίτασμα λιθίου κοντά στο Έβερεστ

90
Νέο σημαντικό κοίτασμα λιθίου κοντά στο Έβερεστ

Το λίθιο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο λόγω του πρωταγωνιστικού του ρόλου στις μπαταρίες και κατ’ επέκταση στην ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η τιμή του δύναται να αυξηθεί κατά 4.000% έως το 2040 εάν οι οικονομίες εκπληρώσουν τους θεσπισμένους περιβαλλοντικούς τους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτάσματος κοντά στο γιγαντιαίο Έβερεστ προξενεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού μέσου South China Morning Post, επικαλούμενο Κινέζους επιστήμονες, ανακαλύφθηκε λίθιο στην ευρύτερη περιοχή του Έβερεστ, με το απόθεμα να δύναται να περιέχει έως και 1,013 εκατ. τόνους οξειδίου του λιθίου.

Επί του παρόντος, η αγορά λιθίου τροφοδοτείται κυρίως από τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, η Αυστραλία έδωσε το 52,9% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, με τη Χιλή να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (21,5%), την Κίνα στην τρίτη (9,7%) και την Αργεντινή στην τέταρτη (8,3%).

Ωστόσο, παρότι η νέα ανακάλυψη είναι πολλά υποσχόμενη για την κινεζική αγορά λιθίου, η εκμετάλλευση των αποθεμάτων απέχει ακόμα πολλά έτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χιλή διαθέτει τα υψηλότερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως (9,2 εκατ. τόνους), με Αυστραλία, Αργεντινή, Κίνα και ΗΠΑ να ακολουθούν με 4,7 εκατ., 1,9 εκατ., 1,5 εκατ. και 0,75 εκατ. τόνους αποθεμάτων αντίστοιχα.

Τέλος, το λίθιο αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα τη ναυτιλία, και δη τα bulkers. Καθώς τα σημαντικότερα αποθέματα λιθίου βρίσκονται μακριά από τις χώρες-οδηγούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, η συνεισφορά των θαλάσσιων μεταφορών για τη βιομηχανία θα είναι απαραίτητη.

Φωτό: Simon/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.