Νέα μονάδα παραγωγής συνθετικών ναυτιλιακών καυσίμων στη Δουνκέρκη

Νέα μονάδα παραγωγής συνθετικών ναυτιλιακών καυσίμων στη Δουνκέρκη

48
Νέα μονάδα παραγωγής συνθετικών ναυτιλιακών καυσίμων στη Δουνκέρκη

Η γαλλική πολυεθνική ENGIE και η Infinium™, εταιρεία ανάπτυξης συνθετικών καυσίμων εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, πρόσφατα ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος «Reuze», που αφορά την ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής συνθετικών καυσίμων στη Δουνκέρκη. Τα καύσιμα που αναμένεται να παραγάγει η νέα μονάδα θα προορίζονται για χρήση σε τομείς όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές, που παραδοσιακά είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την ευρύτερη υιοθέτηση βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων στους συγκεκριμένους κλάδους.

Για την παραγωγή των ηλεκτροκαυσίμων (e-fuels) πρόκειται να δεσμευτούν 300.000 τόνοι CO2 από τις εγκαταστάσεις παραγωγής χάλυβα της ArcelorMittal, οι οποίοι στη συνέχεια θα συνδυαστούν με πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται από έναν ηλεκτρολύτη ισχύος 400 MW, τον οποίο θα εγκαταστήσει η ENGIE.

Το εν λόγω έργο επιλέχθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από τη γαλλική υπηρεσία περιβάλλοντος και διαχείρισης ενέργειας ADEME τον Δεκέμβριο του 2021. Η αξία της επένδυσης για την ανάπτυξη της νέας μονάδας παραγωγής συνθετικών καυσίμων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρίζεται και από την αστική κοινότητα της Δουνκέρκης, τη λιμενική αρχή της πόλης καθώς και από την ευρύτερη περιοχή Hauts-de-France.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.