ΕΕ: Ο γρίφος των αποθεμάτων LNG και οι επόμενες κρίσιμες κινήσεις

ΕΕ: Ο γρίφος των αποθεμάτων LNG και οι επόμενες κρίσιμες κινήσεις

190
ΕΕ: Ο γρίφος των αποθεμάτων LNG και οι επόμενες κρίσιμες κινήσεις

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν λιγότερο του αρχικά αναμενομένου, μετά από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα και τις άνευ προηγουμένου υψηλές εισαγωγές LNG. Ωστόσο, δεδομένου ότι το καλοκαίρι είναι κοντά, το πώς θα κινηθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα θα αποτελέσει γρίφο για δυνατούς λύτες.

Παραδοσιακά, τους καλοκαιρινούς μήνες, η ζήτηση και οι τιμές σχιστολιθικού αερίου μειώνονται και συνεπώς οι επιπλέον ποσότητες αποθηκεύονται ως αποθέματα. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό το περσινό καλοκαίρι, με τις συνιστώσες της αγοράς να συντελούν ώστε η Ευρώπη τελικά να βρεθεί με τα χαμηλότερα αποθέματα σε φυσικό αέριο για πάνω από δέκα έτη στις αρχές του χειμώνα του 2021.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πρόταση βάσει της οποίας οι χώρες της ΕΕ θα φροντίζουν τα αποθέματα φυσικού αερίου να βρίσκονται σε κάποιο προκαθορισμένο επίπεδο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Μια τέτοια κίνηση δύναται να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη σε περίπτωση που γεωπολιτικές ζυμώσεις ή υψηλή ζήτηση από τις ασιατικές αγορές εκκινήσουν ένα νέο ράλι αυξήσεων στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο συμβουλεύει την ΕΕ να επιστρέψει στα συμβόλαια μακράς διάρκειας, με επίκεντρο την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν συνιστά τη μοναδική επιλογή της ΕΕ. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, το αμερικανικό LNG είναι εκείνο που έχει κατακλύσει την αγορά. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συζητήσεις με χώρες παραγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης LNG, όπως η Ιαπωνία, το Αζερμπαϊτζάν, ακόμα και η Τουρκία. Την ίδια ώρα, μια δυνητική επιστροφή του Ιράν στην αγορά ενέργειας ίσως προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές στην ΕΕ για παροχή LNG από τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.