Containerships: Αισιοδοξία για το μέλλον της ναυλαγοράς

Containerships: Αισιοδοξία για το μέλλον της ναυλαγοράς

49
Containerships: Αισιοδοξία για το μέλλον της ναυλαγοράς

Το 2021 αποτέλεσε έτος εξαιρετικά θετικών εξελίξεων για την αγορά των containerships, με την άνθηση του εμπορίου να υποστηρίζει την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις τακτικές γραμμές. Το 2022 καταγράφεται ιδιαίτερη άνοδος στην αγορά χρονοναυλώσεων μεγάλης διάρκειας στην αγορά containerships, με τους ναύλους στα εν λόγω συμβόλαια να είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Από την άλλη, εντός του 2021 έλαβαν χώρα παραγγελίες για 555 containerships, ενώ πωλήθηκαν προς διάλυση μόλις έντεκα, σύμφωνα με δεδομένα της VesselsValue. Η σωρεία παραγγελιών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα εμπορευματοκιβώτια έσπασαν το φράγμα των 50 εκατ., θα προκαλέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα της αγοράς, δεδομένου ότι θα αυξηθεί η προσφορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων Xeneta, οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές. Όπως επισημαίνει, τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν μπορούν να επιλυθούν εύκολα μόνο μέσω της αύξησης της μεταφορικής ικανότητας του παγκόσμιου στόλου και των διαθέσιμων εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να διευθετηθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιπλέον, η αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων δεν επιλύει τη λιμενική συμφόρηση που έχει επεκταθεί σε δεκάδες λιμένες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, παρά τις έκρυθμες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο θαλάσσιο εμπόριο με αφετηρία ή προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, το εμπόριο Ασίας-ΗΠΑ και ΗΠΑ-ΕΕ δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την Xeneta, οι προαναφερθέντες λόγοι μεταξύ άλλων θα οδηγήσουν σε διατήρηση της ναυλαγοράς των boxships σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.