Ρωσο-ουκρανική κρίση.. ώρα μηδέν: Οι κινήσεις της Δύσης και η αντίδραση των...

Ρωσο-ουκρανική κρίση.. ώρα μηδέν: Οι κινήσεις της Δύσης και η αντίδραση των αγορών

431
Ρωσο-ουκρανική κρίση.. ώρα μηδέν: Οι κινήσεις της Δύσης και η αντίδραση των αγορών

Η κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης επήλθε το βράδυ της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου, όταν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Η αναγνώριση αυτή προκάλεσε την αποδοκιμασία πολλών ηγετών της Δύσης, με Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Λονδίνο να ετοιμάζουν επιβολή δασμών στη Ρωσία, των οποίων η ανακοίνωση αναμένεται σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου. H Γερμανία έκανε το πρώτο βήμα, αναστέλλοντας την αδειοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, δασμούς έναντι πέντε ρωσικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, Ιράν και Κίνα συνιστούν «εγκράτεια» και στις δύο πλευρές, ενώ η Ιαπωνία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στους δασμούς εφόσον η Ρωσία προχωρήσει σε πλήρη εισβολή. Αντιθέτως, η Συρία στάθηκε πλάι στη σύμμαχό της Ρωσία, στηρίζοντας την αναγνώριση των περιοχών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απείλησε ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία ενώ την ίδια ώρα, η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να «καθίσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σχολιάζοντας πως η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από πλευράς Ουκρανίας συνιστά κίνηση που μπορεί μονάχα να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Ακόμη, η Ρωσία δεν φαίνεται να ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λάβροφ: «Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο».

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές αναφορικά με τους επικείμενους δασμούς οι οποίοι δύναται να επηρεάσουν σημαντικά την αγορά ενέργειας αλλά και λοιπών εμπορευμάτων όπως τα σιτηρά. Η τιμή του Brent έφθασε σήμερα την υψηλότερη τιμή του από το 2014, καθώς άγγιξε τα $99,38/βαρέλι. Παρότι οι επικείμενοι δασμοί αναμένεται να είναι οικονομικής φύσεως, είναι αρκετά πιθανό να «χτυπήσουν» τους κολοσσούς πετρελαίου, και όχι μόνο, που διαθέτουν επενδύσεις σε ρωσικές εταιρείες. Ενδεικτικά, BP, Shell, ExxonMobil, Glencore, Vitol και Trafigura έχουν σημαντικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Επιπλέον, οι δασμοί δεν συνιστούν τον μοναδικό κίνδυνο για το διεθνές εμπόριο. Ανησυχία επικρατεί και αναφορικά με το πως θα αντιδράσει η Μόσχα στους επικείμενους δασμούς δεδομένου ότι πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται σημαντικά από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Η χρήση των ρωσικών εμπορευμάτων ως «ασπίδα» απέναντι στις στρατηγικές της Δύσης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των ήδη υψηλών τιμών των αγαθών.

Τελευταία ενημέρωση 22/2 – 17.58: Βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, o Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης 22/2 ότι η ρωσική παροχή φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές θα παραμείνει αδιάκοπη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.