Προσεχώς ανησυχητική άνοδος στη στάθμη των υδάτων

Προσεχώς ανησυχητική άνοδος στη στάθμη των υδάτων

98
Προσεχώς ανησυχητική άνοδος στη στάθμη των υδάτων

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικές για ολόκληρο τον πλανήτη, όπως κατέδειξε το 2021 έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Ιntergovernmental Panel on Climate Change ‒ IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία προκαλεί πρόσφατη έκθεση του National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ, βάσει της οποίας η στάθμη των υδάτων εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και 30 εκατοστά μέχρι το 2050. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η στάθμη της θάλασσας εντός των επόμενων τριάντα ετών θα αυξηθεί περισσότερο απ’ ό,τι αυξήθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια.

Οι συνέπειες τέτοιων εξελίξεων θα καταστούν εμφανείς σε πολλές παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και το Μαϊάμι, αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο Bloomberg. Σχεδόν 8 εκατ. οικίες βρίσκονται σε κίνδυνο, με το εκτιμώμενο κόστος επανακατασκευής τους να αγγίζει τα $1,9 τρισ.

Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα αέρια του θερμοκηπίου συντελούν στην αύξηση της θερμοκρασίας και επομένως στο λιώσιμο των πάγων. Βάσει εκτιμήσεων, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά 60 εκατοστά έως το 2100.

Φωτό:  Pierre Blaché/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.