Mega εμπορική συμφωνία για Ινδία και ΗΑΕ

Mega εμπορική συμφωνία για Ινδία και ΗΑΕ

100
Mega εμπορική συμφωνία για Ινδία και ΗΑΕ

Νέο Δελχί και Ντουμπάι προσβλέπουν σε σύσφιξη του διμερούς εμπορίου τους, όπως διαφαίνεται από την πρόσφατη εκτενή συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου. Όπως υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό μέσο CNA, η συμφωνία στοχεύει μεταξύ άλλων στην ολοκληρωτική άρση των δασμών που έχουν επιβληθεί μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ, καθώς και στη σταδιακή αύξηση της αξίας του διμερούς εμπορίου τους στα $100 δισ. ετησίως μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας, που ονομάζεται CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement), θα αρθεί το 80% των δασμών που έχουν επιβάλει οι δύο χώρες μεταξύ τους. Μάλιστα, σε ορίζοντα δέκα ετών προβλέπεται οριστική άρση των δασμών μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ.

Επιπλέον, η CEPA ορίζει έναν χρονικό ορίζοντα πέντε ετών, εντός του οποίου το διμερές εμπόριο Ινδίας και ΗΑΕ, πέραν του πετρελαίου, θα οδηγηθεί σε σημαντική αύξηση, συγκεκριμένα σε όρους αξίας από τα $60 δισ. στα $100 δισ.

Πέραν των εμπορευμάτων, η συμφωνία καλύπτει υπηρεσίες και επενδύσεις, ενώ τα ΗΑΕ δεσμεύτηκαν να διαθέσουν εργασιακή βίζα σε 140.000 Ινδούς έως το 2030, με φόντο την απασχόλησή τους στη χώρα του Κόλπου.

Όπως σημειώνει το CΝΑ, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη φιλοδοξία των ΗΑΕ να αυξήσουν τη δυναμική τους ως εμπορικού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η εν λόγω συμφωνία είναι η πρώτη που υπογράφουν τα ΗΑΕ στο πλαίσιο της προαναφερθείσας φιλοδοξίας.

Φωτό: Τwitter

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.