Το εμπόριο πετρελαιοειδών από τα… μάτια του OPEC

Το εμπόριο πετρελαιοειδών από τα… μάτια του OPEC

105
Το εμπόριο πετρελαιοειδών από τα… μάτια του OPEC

Η ζήτηση ενεργειακών αγαθών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Πρόσφατη έκθεση του OPEC εξετάζει τις κινήσεις σημαντικών οικονομιών με επίκεντρο την αγορά πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες και καταδεικνύει ποια εμπορεύματα μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτών των οικονομιών.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο (6,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα) σε αντίθεση με τις εξαγωγές, που διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2018 (2,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα). Σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή εξίσωση των ΗΠΑ διαδραματίζει η βενζίνη, η οποία πρωταγωνιστεί στις εισαγωγές πετρελαϊκών παραγώγων των ΗΠΑ

1

Όσον αφορά τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, οι εισαγωγές αργού διαμορφώθηκαν σε υψηλά εννέα μηνών τον Δεκέμβριο (10,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα). Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν κατά 24%. Το LPG φαίνεται να απασχολεί σημαντικά την κινεζική αγορά, αντιπροσωπεύοντας πολλές φορές άνω του 50% των εισαγωγών της σε πετρελαϊκά παράγωγα.

2

Αξίζει να σημειωθεί ότι το LPG κυριαρχεί γενικότερα στις εισαγωγές πετρελαϊκών παραγώγων. Όπως διαφαίνεται στην έκθεση του OPEC, το LPG αποτελεί τον πρωταγωνιστή των εισαγωγών πετρελαϊκών παραγώγων και της Ινδίας. Ταυτόχρονα, LPG και νάφθα μονοπωλούν το ενδιαφέρον στις εισαγωγές πετρελαϊκών παραγώγων της Ιαπωνίας επί σειρά μηνών.

Τέλος, σύμφωνα με τον OPEC, η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου για το 2022 θα διαμορφωθεί στα 4,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.