O εκσυγχρονισμός των αμερικανικών λιμενικών υποδομών στο προσκήνιο

O εκσυγχρονισμός των αμερικανικών λιμενικών υποδομών στο προσκήνιο

68
O εκσυγχρονισμός των αμερικανικών λιμενικών υποδομών στο προσκήνιο

Η μεταφορική ικανότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξάνεται με την πάροδο των ετών, δημιουργώντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών παγκοσμίως, προκειμένου να μπορούν να υποδεχτούν τα «μεγαθήρια» που πλέουν στα ύδατα. Στο πλαίσιο αυτό και βάσει ξένων ειδησεογραφικών μέσων, οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε επενδύσεις στην εκβάθυνση των λιμένων.

Ειδικότερα, το Κογκρέσο αποφάσισε να διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για έργα αυτού του τύπου, καθώς οι αμερικανικοί λιμένες αδυνατούν ορισμένες φορές να εξυπηρετήσουν πλοία λόγω του μεγέθους τους. Ενδεικτικά, στον λιμένα της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ εξελίσσεται έργο εκβάθυνσης κόστους $2,1 δισ., ενώ στον λιμένα Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας λαμβάνει χώρα project εκβάθυνσης κόστους $565 εκατ.

Πέραν του μεγαλύτερου βάθους που απαιτούν τα μεγαλύτερα containerships, δημιουργούν αυξημένες ανάγκες και σε υποδομές εκφόρτωσης και μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω των χερσαίων εφοδιαστικών αλυσίδων.

Παράλληλα, η προαναφερθείσα τάση αύξησης της μεταφορικής ικανότητας δεν φαίνεται να καταλαγιάζει. Κολοσσοί των τακτικών γραμμών, όπως η ONE και η Evergreen, προσβλέπουν στη ναυπήγηση μεγαθηρίων, των οποίων η μεταφορική ικανότητα θα ξεπερνά τα 24.000 TEUs. Σημειώνεται ότι, επί του παρόντος, το μεγαλύτερο containership στον κόσμο ανήκει στην Evergreen και διαθέτει μεταφορική ικανότητα 23.992 TEUs.

Φωτό: Tannen Maury/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.