Ούριος άνεμος για το εμπόριο χάλυβα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ούριος άνεμος για το εμπόριο χάλυβα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας

45
Ούριος άνεμος για το εμπόριο χάλυβα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Πληγές που επέφερε η εξωτερική πολιτική του τέως Αμερικανού προέδρου Τραμπ αποπειράται να «επουλώσει» πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το ιαπωνικό KyodoNews και το τουρκικό Anadolu, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μερική άρση δασμών που είχαν επιβληθεί στον ιαπωνικό χάλυβα επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θα άρουν τους δασμούς τάξεως 25% που είχε επιβάλει η τότε κρατική διοίκηση. Υπό αυτή την κίνηση, οι πρώτοι 1,25 εκατ. τόνοι ιαπωνικού χάλυβα που θα εισέρχονται στις ΗΠΑ ετησίως δεν θα υπόκεινται σε δασμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως τόση είναι η ποσότητα που εισήγαγαν κατά μέσο όρο οι ΗΠΑ από την Ιαπωνία τα έτη 2018 και 2019. Η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή αναφορικά με πιθανή άρση των δασμών στο ιαπωνικό αλουμίνιο, εφόσον η Ιαπωνία είναι σε θέση να προβεί σε κάποιες σχετικές δεσμεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν έλθει σε αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του προηγούμενου έτους, βάσει της οποίας άρθηκαν μερικώς οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο που παράγονται εντός των χωρών της ΕΕ και εισάγονται από τις ΗΠΑ. Η εν λόγω συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ αναφορικά με το εμπόριό τους με ΕΕ και Ιαπωνία συνιστούν θετική εξέλιξη για την αγορά των bulk carriers, καθώς αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση της ζήτησης για τη θαλάσσια μεταφορά χύδην ξηρών φορτίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.