Ισχυρή κερδοφορία για τους κολοσσούς πετρελαίου

Ισχυρή κερδοφορία για τους κολοσσούς πετρελαίου

125
Ισχυρή κερδοφορία για τους κολοσσούς πετρελαίου

Η κερδοφορία των κολοσσών πετρελαίου για το 2021 υποστηρίχτηκε από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατεγράφησαν εντός του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, BP, Shell και Conoco PhIllips ανακοίνωσαν πρόσφατα τα οικονομικά τους αποτελέσματα και, ακολουθώντας τα βήματα των Chevron και ExxonMobil, κατέγραψαν ισχυρή κερδοφορία.

Ειδικότερα, η BP ανακοίνωσε κέρδη $7,6 δισ. για το 2021, έπειτα από ζημία άνω των $20 δισ. το 2020. Μάλιστα, το 2021 αποτέλεσε το πιο κερδοφόρο από τα τελευταία οκτώ έτη για τον πετρελαϊκό κολοσσό. Όσον αφορά την πρόοδο των projects της, η BP υπογράμμισε πως έχουν γίνει βήματα με επίκεντρο έντεκα projects υδρογονανθράκων, την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές. Ο κολοσσός σκοπεύει να εστιάσει στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ στο portfolio του θα συμπεριληφθούν και projects στη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, η Shell ανακοίνωσε κέρδη $20,1 δισ. για το 2021 έναντι ζημίας $21,7 δισ. το 2020. Όπως υπογράμμισε η εταιρεία, θα προβεί στην επαναγορά μετοχών αξίας $8,5 δισ., κάτι που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 4% του μερίσματος του α’ τριμήνου του 2022. Όπως και η BP, η Shell προσμένει στις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της απανθρακοποίησης.

Επιπλέον, ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Conoco Phillips για το 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός σημείωσε κέρδη $8,1 δισ. έναντι ζημίας $2,7 δισ. το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.