LNG: Η Ιαπωνία στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LNG: Η Ιαπωνία στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

103
LNG: Η Ιαπωνία στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η επιμένουσα ενεργειακή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι το γεωπολιτικό θερμόμετρο στην Ανατολική Ευρώπη ανεβαίνει, προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Ιαπωνία αποκρίθηκε θετικά στις εκκλήσεις ΗΠΑ και ΕΕ και αποφάσισε μέρος των εισαγόμενων ποσοτήτων της LNG να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, βάσει πληθώρας ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως το Reuters, το KyodoNews και το Anadolu, τα φορτία LNG αναμένεται να φτάσουν σε ευρωπαϊκά ύδατα τον Μάρτιο και να απαλύνουν μερικώς τις αυξημένες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Την ίδια ώρα, η αρωγή της Ιαπωνίας δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, καθώς πρώτα θα διασφαλίσει πως έχει αρκετές ποσότητες προκειμένου να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία, χώρα που δεν διαθέτει πληθώρα ενεργειακών πόρων, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ενεργειακά την Ευρώπη καταδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Άλλωστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Koichi Hagiuda: «Στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων στην Ουκρανία, πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες της G7, ειδικά με εκείνες που μοιράζονται τις αξίες μας».

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ιαπωνίας το 2011, μετά τις καταστροφικές συνέπειες σεισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων έπληξε σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.