Τι απέγινε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο;

  829
  Τι απέγινε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο;

  Το μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το Α68a, απελευθέρωσε 152 δισ. τόνους γλυκού νερού κοντά στη νήσο Νότια Γεωργία στην Ανταρκτική, απειλώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  Το συγκεκριμένο παγόβουνο τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας το 2017, όταν αποκολλήθηκε από την παγονησίδα Larsen-C στην Ανταρκτική Χερσόνησο. Το Α68a αρχικά επέπλεε γύρω από τη Θάλασσα Γουέντελ, κοντά στην Ανταρκτική, προτού διασχίσει το πέρασμα Drake μεταξύ της Νότιας Αμερικής και του βόρειου τμήματος της Ανταρκτικής. Καθώς το συγκεκριμένο παγόβουνο πλησίαζε τη νήσο Νότια Γεωργία τον Δεκέμβριο του 2020, μελετητές και επιστήμονες εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι θα διατάρασσε την άγρια ζωή στην περιοχή.

  Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώθηκαν, αφού, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το κολοσσιαίο παγόβουνο επέδρασε σημαντικά στο τοπικό περιβάλλον. Σε διάστημα τριών μηνών, μεταξύ 2020 και 2021, το A68a έλιωσε γρήγορα, καθώς συνάντησε θερμότερο νερό στο πέρασμα Drake. Ενώ οι ερευνητές αρχικά φοβήθηκαν ότι το τμήμα του παγόβουνου κάτω από την επιφάνεια του νερού θα προσάραζε στον πυθμένα της θάλασσας, εμποδίζοντας τα αρπακτικά ζώα να αναζητήσουν τροφή, κάτι τέτοιο τελικά δεν επετεύχθη. Ωστόσο, η σημαντική ποσότητα νερού που αποδεσμεύτηκε ακόμη επηρεάζει σημαντικά το οικοσύστημα στη Νότια Γεωργία.

  Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Anne Braakmann-Folgmann, το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης, ενώ σημαντικά θα είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών για τη μελλοντική συμπεριφορά τέτοιων παγόβουνων και το πώς επηρεάζουν τους πολικούς ωκεανούς.

  Φωτό: Cpl Phil Dye RAF/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.