Η ουκρανική κρίση, ένας ακόμα πονοκέφαλος για τις εφοδιαστικές αλυσίδες;

Η ουκρανική κρίση, ένας ακόμα πονοκέφαλος για τις εφοδιαστικές αλυσίδες;

120
Η ουκρανική κρίση, ένας ακόμα πονοκέφαλος για τις εφοδιαστικές αλυσίδες;

Ενώ η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μυρίζει μπαρούτι, η διεθνής κοινότητα δεν μένει αμέτοχη και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ απηύθυναν ισχυρή σύσταση στους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη Ρωσία, ενώ ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρουν διπλωμάτες από το Κίεβο «για προληπτικούς λόγους», όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC.

Την ίδια ώρα, το Καναδικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας καλεί την εγχώρια κοινότητα κυβερ-νοασφάλειας να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους και τα μέτρα προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις με τη στήριξη του ρωσικού κράτους.

Μάλιστα, το Καναδικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εκφράζει την ανησυχία του για τέτοιου είδους ξένες κυβερνοεπιθέσεις σε διαχειριστές δικτύων υποδομών και συγκεκριμένα στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις ακολουθούν αυτές των Cybersecurity Agency, FBI NSA National Cyber Security Centre του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων που ενδέχεται να πλήξουν τα δίκτυα υποδομών δυτικών χωρών που τάσσονται υπέρ της Ου-κρανίας είναι μεγάλος.

Εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, οι συνέπειες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες θα είναι μεγάλες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτές, εδώ και αρκετούς μήνες, είναι αντιμέτωπες με καθυ-στερήσεις, συμφορήσεις, κ.λπ. Ενδεικτικά, αρκεί να αναφερθεί ότι η κυβερνοεπίθεση στην κρατική εταιρεία διαχείρισης λιμένων Transnet της Νότιας Αφρικής έπληξε σημαντικά λιμά-νια της χώρας, οδηγώντας σε καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.