Genting Hong Kong: Η δραματική κατάρρευση ενός ναυτιλιακού γίγαντα

Genting Hong Kong: Η δραματική κατάρρευση ενός ναυτιλιακού γίγαντα

474
Genting Hong Kong: Η δραματική κατάρρευση ενός ναυτιλιακού γίγαντα

Σε μάθημα εσφαλμένης επιχειρηματικής στρατηγικής φαίνεται ότι εξελίσσεται το όραμα του κάποτε κροίσου της ναυτιλίας Lim Kok Thay. Με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο μαλαισιανής καταγωγής Κινέζος επιχειρηματίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στο Χονγκ Κονγκ μια επιχείρηση μεταχειρισμένων κρουαζιερόπλοιων και επιβατηγών πλοίων, ειδικά μετασκευασμένων για τους λάτρεις των τυχερών παιγνίων.

Η κρίση στην Ασία το 1990 ήταν η αφετηρία για τον Lim Kok Thay, ο οποίος ακολούθησε με επιτυχία τα παραδείγματα συναδέλφων του στη ναυτιλία που κινούνται με αντι-κυκλική συμπεριφορά, αγοράζοντας πλοία σε οικονομικές τιμές, σε περιόδους κρίσεων. Η μετέπειτα άνοδος στην αγορά της κρουαζιέρας στην Ασία οδηγούσε τον Κινέζο επιχειρηματία σε ένα ράλι ανάπτυξης: ο όμιλός του μετεξελίχθηκε σταδιακά σε conglomerate διεθνούς βεληνεκούς και σε σημαντικότατο πρωταγωνιστή στην αγορά κρουαζιέρας της Ασίας.

Ο 70χρονος, στην 30ετή επιχειρηματική του πορεία, επέλεξε αρχικά την ανάπτυξη του στόλου με μεταχειρισμένα πλοία και μετέπειτα επέμεινε στη γιγάντωση του αριθμού των πλοίων, τόσο με την αγορά άλλων εταιρειών στον κλάδο της κρουαζιέρας όσο και με τη ναυπήγηση νέων πλοίων. Στην πορεία γιγάντωσης όχι μόνο των πλοίων αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, ο όμιλος επένδυσε σε επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ναυπήγησης και της ψυχαγωγίας. Η εξαγορά ενός γερμανικού ναυπηγείου, μάλιστα, αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς αναλυτές.

Ωστόσο, αν και επιδίωξε τη διαφοροποίηση των επενδύσεών του, όλοι οι τομείς που επέλεξε, στο ευρύτερο πεδίο του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, επλήγησαν ανεπανόρθωτα και έξαφνα από την πανδημία. Είναι ενδεικτικό ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ασία, σε συνδυασμό με την υπερανάπτυξη των δραστηριοτήτων, οδήγησαν τον όμιλο το 2020 να καταγράψει ζημίες ύψους US$1,7 δισ.

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο λαβωμένος πλέον όμιλος του Kok Thay, με υπέρογκα χρέη που ξεπερνούν τα US$2,78 δισ., οδεύει πλέον προς την εκκαθάριση πολλών εταιρειών του. Αναλυτές παρατηρούν ότι η υπερανάπτυξη του πρόσφατου παρελθόντος, σε συνδυασμό με τον τελικά υπέρμετρο τραπεζικό δανεισμό, η εστίαση σε «ευπαθείς» και εύκολα «ευάλωτους» κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και τα ναυπηγεία, αλλά και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με άμεση διοικητική και οικονομική εξάρτηση από τις κατά τόπους κρατικές αρχές, οδήγησαν στην απότομη πτώση μιας αυτοκρατορίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο όμιλος γνωστοποίησε ότι οι περισσότερες εταιρείες του θα διακόψουν άμεσα τις εργασίες τους, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κατάρρευση αυτών των εταιρειών θα προκαλέσει τσουνάμι σε πολλές τοπικές επιχειρήσεις της Άπω Ανατολής.

Φωτό: Jerome Favre/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.